Report this app

Description

La lună: de ce cripto-ul ar putea continua să crească

Criptomonedele, în special Bitcoin, ar putea foarte bine să crească în valoare și să devină mediul de schimb global dominant înainte ca guvernele să le poată derula. Iată trei motive pentru care:

Piețele emergente intră în acțiune

Având în vedere IPO-ul recent, în ultimul timp s-a pus mult accent pe Coinbase. Din păcate, accentul este total justificat – ca un schimb de criptomonede să fie „învestit” cu un IPO este o afacere masivă (și un mare câștig pentru comunitatea criptografică).

Dar se întâmplă o poveste și mai mare la Luno, un schimb de cripte care se adresează piețelor emergente. Investițiile criptografice din Africa și America de Sud sunt la cel mai mare volum din toate timpurile, iar analiștii spun că este din două motive mari.

Primul este evident: cripto oferă o modalitate de a multiplica banii acolo unde alții nu există. Este posibil ca comercianții din Guatemala sau Mozambic să nu aibă accesul, educația sau pur și simplu oportunitățile de a investi în acțiuni sau imobiliare. Crypto oferă o modalitate de a-și proteja economiile de inflație și corupție, necesitând puține cunoștințe de investiții.

În al doilea rând, cripto oferă o modalitate pentru lucrătorii migranți de a transfera bani înapoi acasă fără remitențe. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, ex-pats au trimis 48 de miliarde de dolari înapoi în Africa subsahariană doar în 2019 și au fost supuși unei taxe de remitență de 9% în medie. Acestea sunt taxe de peste 4 miliarde de dolari scoase dintr-o populație care locuiește deja departe de familiile lor cu un buget extrem de strict. Cu excepția reglementării pe scară largă, tendința migranților care trec la criptare este probabil să continue, creșterea prețurilor și îndeplinirea scopului inițial al criptomonedei – ca o modalitate descentralizată de a muta și de a schimba valoarea fără interferențe (sau taxe) ale unor terți.

Acceptarea instituțională crește

Din 2011, comunitatea criptografică a dus o luptă de zece ani pentru acceptarea atât ca monedă, cât și ca investiție.

Dar, în ciuda valorilor crescânde, Bitcoin și alte criptos s-au străduit să fie acceptate ca investiție până de curând. În afara comercianților cu amănuntul și a lui Elon Musk, marile bănci și firmele de investiții nu au manifestat niciun interes. Având în vedere volatilitatea crypto-ului, a fost greu să-i învinovățim. De fapt, mulți s-au simțit obligați să protejeze banii clienților lor de cripto, interzicând angajaților să investească.

De aceea, când Morgan Stanley a devenit prima mare bancă care a permis criptarea în portofolii de clienți, a fost o afacere destul de mare. Aprobarea spunea, în principiu, „cunoaștem riscurile, dar avantajul este prea bun pentru a fi ignorat”.

Acordat, clienții au nevoie de un „profil de risc agresiv” și de active de 2 milioane de dolari pentru a se califica pentru dețineri criptografice, dar câștigurile masive ar putea duce la un efect de domino cu alte firme, determinând creșterea valorilor criptografice.

Blockchain a demonstrat rezistență și maturitate

Dolari nu ar exista fără bănci, iar Bitcoin nu ar exista fără blockchain.

Blockchain a fost conceput pentru a înlocui terțe părți, cum ar fi băncile sau PayPal, care în prezent trebuie să stăpânească fiecare tranzacție online. Gandeste-te la asta; nu puteți schimba valoare cu o altă persoană online fără o bancă sau altă instituție financiară implicată. Și chiar dacă terțul nu percepe o taxă, poate injecta influență externă și / sau încetini întregul proces. Cel mai rău dintre toate, dacă aveți mii de bănci online, fiecare cu propriul registru, înseamnă că urmărirea plăților este aproape imposibilă.

Blockchain-ul a fost menit să rezolve toate aceste probleme – un sistem mai sigur și mai rapid, fără corupție. Nakamoto a încorporat chiar și măsuri antifurt: dacă puteți obține suficientă putere de calcul pentru a fura Bitcoin, de ce să nu-l exploatez (care controlează și inflația)?

Până în prezent, designul genial al lui Nakamoto a dat roade. Bitcoin funcționează. Blockchain funcționează. Sigur, perechea poate absorbi o tonă de energie, dar sistemul funcționează. Pe baza tehnologiei inițiale a lui Nakamoto, criptosele sunt reduse la scară – în afară de consumul de energie, nu există nicio tehnologie majoră care să le împiedice. Schimburile au fost piratate, dar mulți indică deficiențele propriului software de securitate – nu un eșec al blockchain-ului.

Pe scurt, faptul că blockchain-ul are dovezi de concept poate fi suficient pentru a trage bitcoini pe lună și câteva altcoins cu el.

Blocat în criză: de ce cripto se poate aplatiza

Evangheliștii spun că aceasta este doar calmul dinaintea furtunii, deoarece Bitcoin continuă să fluctueze. Alții spun că bula pandemică a izbucnit deja.

Există o voce mai mică, dar încă credibilă chiar în mijloc, care spune că Bitcoin și altcoins pot sfida șansele și, de fapt, se reduc – cel puțin temporar.

Iată trei factori care pot să nu pună capăt petrecerii, în sine, dar cu siguranță refuză basul.

Vine reglementarea și impozitarea

Unii investitori cripto încă mai cred că Bitcoin este un paradis fiscal. IRS nu o vede așa.

IRS a etichetat oficial cripto-ul drept activ impozabil în 2014, dar nimănui nu i-a păsat. Din milioane de comercianți cripto, doar câteva sute au enumerat câștigurile reale din impozitele lor, astfel încât IRS s-a enervat în mod înțeles. În 2017, au convocat cu succes Coinbase pentru înregistrările a 10.000 de comercianți care au evitat impozitele și au trimis tuturor celor 10.000 o gramatică urâtă care să spună „plătiți sau avocați”.

Au făcut-o din nou în 2020, doar că de data aceasta, nimeni nu știe cum au construit noua listă de infractori. Cea mai populară teorie este că IRS a folosit tehnologia blockchain pentru a urmări plățile, ceea ce este mai ușor decât pare, având în vedere că blockchain-ul este un registru gigant.

Dar, chiar dacă taxele criptografice sunt abrupte, greu de plătit și acum sunt inevitabile în această țară, cel puțin ni se permite să tranzacționăm cripto. În Japonia și China, este profund reglementat și, prin urmare, guvernele le-ar putea închide oricând.

Am văzut deja modul în care reglementarea iminentă poate avea un impact direct asupra prețurilor. Când au circulat zvonuri că Coreea de Sud ar putea interzice criptarea, valorile Bitcoin au scăzut cu 12,7% peste noapte. Chiar dacă nu au făcut-o, impactul măsurabil a fost real.

Dar, la fel ca valoarea cripto-ului în sine, lista țărilor care o acceptă și nu o acceptă se schimbă tot timpul. De exemplu, Federația Rusă a interzis criptarea până în ianuarie 2021, când au aflat cum să o reglementeze și să o impoziteze.

Reglementarea iminentă nu este o condamnare automată la moarte pentru cripto (cu excepția cazului în care sunteți la Delhi), dar cu siguranță pune un plafon asupra entuziasmului. Prin urmare, valul mare de impozitare și reglementare este suficient pentru a atenua cererea și a aplatiza prețurile.

Crypto este încă prea volatil pentru investitorii tradiționali

Pentru a profita de punctul meu anterior, v-ați întrebat vreodată cum contul dvs. de pensionare pare să producă întotdeauna 7% până la 10% în fiecare an? Dacă piața de valori este volatilă prin natură, cum poate orice investiție în acțiuni să ofere randamente consistente an de an?

Motivul este că oricine și-a construit portofoliul de pensionare a făcut acest lucru folosind un profil de risc asimetric. Riscul asimetric înseamnă pur și simplu că șansele sunt în favoarea dvs. Oricine se ocupă de banii tăi nu îi dă joc doar; au construit un portofoliu extrem de divers și sigur de Blue Chips, ETF-uri din industrie și alte investiții conservatoare care oferă în mod constant randamente anuale. Riscul asimetric menține câștigurile potențiale ale riscului scăzute, dar riscul este chiar mai mic.

Blue Chips-urile și ETF-urile sunt elementele de bază ale unui portofoliu de risc asimetric, deoarece sunt fiabile și previzibile. Există atât de mulți factori care determină prețurile acțiunilor, încât se încadrează frumos în algoritmii utilizați pentru a prezice în esență viitorul.

Bitcoin nu.

Investitorii tradiționali se feresc de criptomonede, deoarece comportamentul lor este prea imprevizibil. Analiștii pot prezice cu încredere unde vor fi prețurile acțiunilor AMZN și AAPL în 2025 – dar Bitcoin ar putea fi de 10 sau 400.000 de dolari.

Morgan Stanley care permite criptarea în portofoliile clienților este un câștig pentru Bitcoin, sigur, dar cu greu a creat un efect de domino. În plus, majoritatea oamenilor care înțeleg valoarea investiției compuse pur și simplu nu sunt interesați de cripto. Investițiile tradiționale care utilizează instrumente de risc asimetrice s-ar putea să nu te facă milionar peste noapte, dar o va face – și este și mai sigură.

Volatilitatea valorilor criptografice subminează scopul său inițial

Satoshi Nakamoto nu a intenționat niciodată ca Bitcoin să fie o investiție. Mai degrabă, un bitcoin ar fi trebuit, în esență, să servească drept cip de cazinou pentru Internet: o reflectare directă a valorii externe, mai rapidă și mai ușor de schimbat decât numerarul.

Cu toate acestea, Nakamoto nu a anunțat niciodată în mod explicit care ar trebui să fie valoarea unui bitcoin (adică un bitcoin va fi întotdeauna egal cu valoarea de 1 USD în 2009). Prin urmare, valoarea unui bitcoin a devenit în întregime dictată de cerere și ofertă. Cererea a depășit în curând oferta, astfel încât valoarea a crescut de la 0,0008 dolari la 64 000 dolari.

În mod ironic, Bitcoin devenind o investiție subminează scopul său inițial. Jetoanele de cazinou reprezintă întotdeauna 5 $ sau 50 $ sau 1.000 $. Chiar dacă apare inflația, jetoanele nu trebuie să se schimbe niciodată.

Așa ar fi trebuit să funcționeze Bitcoin.

Dar, ca investiție a cărei valoare fluctuează în fiecare secundă, Bitcoin a devenit mult mai greu de acceptat ca monedă. Orice comerciant care acceptă cripto ca „monedă” își asumă un risc imens. În parte, de aceea multe țări au interzis criptarea ca monedă în totalitate – cel puțin până când o pot înțelege și reglementa.

Deci, în timp ce blockchainul funcționează, scopul fundamental al Bitcoin ca cip de cazinou online nu funcționează. Atâta timp cât Bitcoin trăiește ca o investiție volatilă fără o valoare persistentă din lumea reală, grupul de bănci și companii care le acceptă va rămâne mic.

Există mai multe motive pentru care criptomonedele s-ar putea echilibra, indirect sau chiar direct prin reglementări guvernamentale. Puteți susține chiar că cei trei factori enumerați aici ar putea determina creșterea sau scăderea prețului, în funcție de impactul asupra cererii; creșterea regimurilor și a impozitării ar putea de fapt alimenta interesul investitorilor tradiționali care așteaptă aprobarea federală.

India va urma cu siguranță exemplul. Semnele sunt acolo; țara de 1,4 miliarde de bani demonetizați în 2016 și are planuri de a interzice criptarea directă. Un cripto controlat de guvern este probabil pe drum.

Unii spun că criptele guvernamentale nu sunt concurenți direcți către Bitcoin și altcoins, deoarece nu sunt nici active descentralizate, nici active de capital. Dar de îndată ce guvernele consideră criptoarea ca o amenințare la evaluarea propriei valute, cu siguranță o vor împinge. De exemplu, s-a observat cu siguranță o pierdere a remitențelor pentru băncile din Africa subsahariană, deci este posibil ca o interzicere a Bitcoin să vină și în acea regiune.

De asemenea, este probabil ca comercianții globali să găsească mai mult confort în monedele controlate de stat ca formă de plată, deoarece vor fi probabil asigurați. Acest lucru ar putea submina puținul câștig al criptografiei de teren ca monedă globală, slăbindu-și valoarea și ca investiție.

Dar, pe măsură ce lumea se îndreaptă spre o tehnologie mai ecologică, un alt dezavantaj al Bitcoin își ridică capul urât.

Blockchain-ul poate fi nesustenabil

În timp ce conceptul de blockchain s-a dovedit, unii spun că infrastructura sa agitată, de casă, s-ar putea prăbuși.

În primul rând, într-o lume care încearcă să devină ecologică, Bitcoin aspiră prea multă putere. Una dintre apărările naturale ale blockchain-ului este că este nevoie de o cantitate extraordinară de putere de calcul pentru a fi menținută și, prin urmare, de o cantitate și mai mare de putere de piratat. „Învingerea” blockchain-ului ar fi ca și cum ai prinde o particulă din colizorul mare de hadroni; pur și simplu se mișcă prea repede pentru a prinde.

În mod impresionant, Nakamoto a explicat de fapt creșterea foametei de putere de procesare a blockchain-ului în cartea sa originală din 2008, chiar luând în considerare Legea lui Moore. Ceea ce nu a dat seama a fost consumul de energie.

În 2017, menținerea blockchain-ului Bitcoin a necesitat 6,6 terawatt-ore de putere. În octombrie 2020 a fost de 66,7 TWh și, doar câteva luni mai târziu, a crescut la 121 TWh. Dacă Bitcoin ar fi o țară, ar fi deja cea de-a 30-a țară cea mai consumatoare de energie de pe pământ.

A doua cea mai mare problemă a blockchain-ului este locația sa. Da, are mineri și întreținători în întreaga lume, dar în prezent, 65% dintre aceștia se află în China, unde guvernul închide activ minele.

Dar chiar dacă guvernul chinez nu este în măsură să închidă minele Bitcoin ale cetățenilor săi suficient de repede pentru a afecta sănătatea blockchain-ului, mulți investitori văd în continuare o amenințare internă mai imediată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *